Wat is Street Art en waar staat het voor?

Wat is Street Art en waar staat het voor? - Giraffi Graffiti Removers

Street Art, diverse soorten contemporaine kunst.
Street Art is een contemporaine kunstvorm nauw verbonden met de graffiti beweging. Onder de noemer Street Art vallen diverse legale of illegale kunstuitingen die aangebracht zijn aan openbare weg, maar niet specifiek graffiti zijn. Het kunnen dus stickers, beelden, schilderingen en verplaatsbare kunststukken zijn. Essentieel verschil tussen Street Art in vele vormen en graffiti is de boodschap en de afbeeldingen. Bij graffiti gaat het meestal (uitzonderingen daar gelaten) om een eenvoudige berichtgeving van aanwezigheid, een primair naamtag. Bij Street Art is de afbeelding en de boodschap erachter belangrijker.

Street Art, altijd met een boodschap.
Street Art ontstond in de jaren ‘70, verdween later uit het beeld en kwam met vernieuwde hevigheid terug in de jaren ‘90, dit keer als een zuivere kunstvorm, bijvoorbeeld een straatgrafiek waarbij de straat functioneert als een tentoonstellingsruimte. Ook bekend is het zogenaamde wildbreien (guerilla-knitting) waarbij straatobjecten worden aangekleed met gebreid textiel in opvallende, primaire kleuren.

Andere bekende vormen van Street Art zijn:

  • Stencil art
  • Sticker art
  • Murals (muurkunstwerken gemaakt op grote lege muren)
  • 3D painting (3D schilderijen gemaakt op de grond, enorm arbeidsintensief)
  • Paste-ups (posters van dik papier die op de muren worden gelijmd)
  • Cut-outs (uitgesneden paste-ups)

Street art is nothing else but urban poetry that catches someone’s eye.
Christian Guémy aka C215

Street Art - doorlopend in beweging

Street Art = publiek en toegankelijk.
Door groei van de technische mogelijkheden en de creativiteit van de street art kunstenaars ontstaan er doorlopend nieuwe vormen. Street Art is kunst met een boodschap, elke afbeelding vertelt een actueel, op de reële wereld gebaseerd verhaal, meestal met een politiek of ideologisch boodschap. Street Art is publiek, voor iedereen zichtbaar, voor iedereen toegankelijk. Street Art is jong en hip en wordt meestal legaal en in overeenstemming met de autoriteiten aangebracht.

Bron: Wikipedia

Super mooi! - Giraffi Graffiti Removers

Super mooi!

14 april 2020 - A mysterious artist has thanked NHS workers in a Banksy-style painting (Image: Marie... lees verder »

Mavro in de rol van graffiti beschermer - Giraffi Graffiti Removers

Mavro in de rol van graffiti beschermer

14 oktober 2019 - Een innoverend project van het bedrijf Mavro uit Zaltbommel. Het bekende Waterplein in Zaltbommel is omgetoverd tot een multifunctioneel JOP (Jongeren Ontmoetingsplaats) en waterbassin. De artistieke... lees verder »