Giraffi en Graffiti: Het Idee

Giraffi en Graffiti: Het Idee - Giraffi Graffiti Removers

Banksy: De giraffennek man.
Een man zit op een bankje. Het bankje kan overal staan, maar het tafereel is stads, Londen, New York, Parijs. Een vermoeide man die uitrust na een lange dag op kantoor, zittend op een tuinbank, dat alles aangezet in zware, zwart-witte strepen.
Toch is er iets vreemds met de man aan de hand. Uit het opengeslagen revers van zijn trenchcoat, net boven de knoop van zijn stropdas, steekt een lange giraffennek uit, bekroond met een nieuwsgierige giraffe hoofd.
Geniet de giraffeman van het uitzicht? Is hij boven alles en iedereen verheven? Heeft hij tijdens de lange uren at the office aan zijn menselijkheid ingeboet? Hebben zijn dierlijke instincten tijdens de ratrace de overhand gekregen? Of is het gewoon grappig, een klassiek geklede man op een klassieke bank, met een lange giraffennek?

Het idee achter Giraffi.
Hij fascineerde ons, de giraffennek man, zoals zoveel van werk van Banksy en zijn tijdgenoten ons fascineert. En opeens, bij een creatief moment, hebben we het verband tussen ‘giraffe’ en graffiti’ gezien. Het verschil ligt hem, althans taalkundig, maar in een paar letters. En omdat we giraffe een sympathiek, nieuwsgierig dier vinden met veel wijds uitzicht, is het de naam van onze website geworden.

Het begon dus als een grapje. En ook als een klein eerbetoon aan een van de grootste street art kunstenaars. Want ook al bestrijden de producten op een zeer effectieve wijze alle graffiti -zowel preventief als de voltooide vorm-, weten we ook de schoonheid, actualiteit en inventiviteit van bepaalde straat kunstenaars te waarderen. Zo hebben we een lichte zwakte voor de man/giraffe op de bank van de controversiële straatkunstenaar Banksy.

Een beroemd freehand graffer.
Banksy, geadoreerd en verguisd, een beroemd en berucht “freehand graffer”, levert vaak werk dat maatschappijkritisch, ideologisch en humoristisch van aard is.
En het is een leuk toeval dat het woord “giraffi” het woord “graffiti” lijkt te bevatten. En dat de man met een lange giraffenek, zittend op een bank, een van de bekendste werken van Banksy is. Dit is het idee achter de website www.giraffi.com.

I was here but now I`m gone
I left my name to carry on
Those who liked me
Liked me well
Those who didn't can go to hell

The bathroom wall
E.M. Crane, Skin Deep

Giraffi, een grappig en originele verwijzing naar Graffiti.

Giraffi, een grappig en originele verwijzing naar Graffiti. - Giraffi Graffiti Removers

Bron: over Banksy: https://dspace.library.uu.nl

Super mooi! - Giraffi Graffiti Removers

Super mooi!

14 april 2020 - A mysterious artist has thanked NHS workers in a Banksy-style painting (Image: Marie... lees verder »

Mavro in de rol van graffiti beschermer - Giraffi Graffiti Removers

Mavro in de rol van graffiti beschermer

14 oktober 2019 - Een innoverend project van het bedrijf Mavro uit Zaltbommel. Het bekende Waterplein in Zaltbommel is omgetoverd tot een multifunctioneel JOP (Jongeren Ontmoetingsplaats) en waterbassin. De artistieke... lees verder »